KOTTRAN

Kottran hette igentligen Anders Petter Söderström 1855-1929 född i Forsmark och inflyttad till Strömbacka 1883
Han jobbade som smed och var gift 2 ggr.
Första frun hette Brita Greta Jansdotter 1855-1902 från Börstil
Andra frun hette Maria Charlotta Sjöholm 1875-1945 från Moviken

Söderström fick 5 barn med sin första hustru

Hilda Kristina f 1879  emigrerade till USA 1903
Theresia Charlotta f 1881 och utflyttad till Hudiksvall
Oskar f 1882 utflyttad till Malmberget
Emma Charlotta f 1885 gift rann och emigrerade med familjen till USA 1911
Karl Gottfrid f 1887 utflyttad till Söderala

 


I dellenportalen.se kan man bla läsa om Kottran:
Kottran  var en trevlig och skojfrisk person.
 1924 blev han intervjuad av HT och säger då att han inte säljer sin grammofon under 5000 kr och skivor har han så många att det behövs fyra karlar för att lyfta dem allesammans.
Hur han fick sitt smeknamn?
Anders Petter Söderström som han hette var från Forsmark och han tyckte om att kotra i trä som han sa med sin uppländska dialekt.  Därav namnet.
Förutom att samla på grammofonskivor var han även en händig person. Han skröt väldeliga med att han brukade laga instrument åt doktorn i Delsbo.
En annan hobby var att tillverka fiskedrag. Han skrev till olika firmor efter fiskedrag. När han fått hem ett nytt slog han sig ner och tillverkade ett precis likadant. Sedan gick han omkring och visade båda fiskedragen och ville att man skulle gissa vilket av dragen som var köpt eller var tillverkat av honom. Det påstås ha det varit svårt att avgöra vilket. Så småningom fick han en stor samling fiskedrag som han förvarade på vinden där han byggt sig en hylla med fack. Från brukets tobakskonsumenter samlade han ihop tomaskar som han sedan målade vackert gröna med svart lock med initialerna A.P.S. I varje fack låg en ask med ett fiskedrag inbäddat i skär bomull.
Söderström drabbades så småningom av cancer. Han låg sjuk en längre tid och alla visste att det led mot slutet. Sista dagen han levde befallde han på morgonen sin ”Lotta ” att ta fram hans kläder. Med protester och övertalningsförsök försökte hon få honom att avstå från att stiga upp, men detta lyssnade han inte till. Han yttrade till henne att jag skall visa brukskärringarna att än tänker jag inte dö. Sedan han fått på sig kostymen tog han sig ut på granriset, längre kom han inte. Inte ens han lyckades trotsa döden.
Han efterlämnade hundratals fiskedrag och inemot tusen grammofonskivor. Han avled 1929 och hans Mas-lotta 1945.

ERNST RANN F 1888 BERÄTTADE:
 
"Hade vi ingen som spelade på paviljongen sån fanns det en smed Söderström,kallad Kottran som hade en trattgramofon o spelade dansmusik. Ibland var pojkarna lite spilluriga och när smeden tittade bort kastade dom fulla tratten med papper så den kvamnade.
 
Han påstod att det inte fanns en liknande grammofon någon annanstanns. Han var "lite lätt", kom från Forsmark som smed, stångarsmed ,som smältare. O sen var det en slaktare från  Bergsjö han påstod att slaktare Lundin erbjudit sig att byta slaktarlasset mot grammofonen. Så fin grammofon ska det ha varit.

Han var gift en gång o sen gifta han om sig med ena från Moviken som hette Mas-Lotta. Hon var inte riktigt riktig o Söderström var inte riktigt klar . Han var väldigt illmarig men ibland riktigt normal....Både och.....Han skaffa sig en barnvagn o i den la dom grammofonen.Dom gick med barnvagnen o grammofonen till Bergsjö-Älgered där Lottas bror bodde.
 
Under kristiden var det svårt med potatis men kolrötter fanns det. Söderström gick till Bovallius en gång o bad om potatis.
- Nej men kålrötter ska Söderström få, sa Bovallius.
-Jag vill inte ha dom ,sa han. Dom går upp i väder, dom går upp i väder!
Han hade en pojk som lever i kiruna o en kom till norge o  bror min var gift med en dotter till söderström"