- HEM
- KONTAKT
- GÄSTBOK
- VÅR HEMBYGDSFORSKNING
- LÄNK TIPS
- EFTERLYSNINGAR
- FOTOGALLERI
- STRÖMBACKA
- HUS OCH BYGGNADER
- SKOGSBRUKET
- JORDBRUKET
- JÄRNBRUKET
- OXBANAN
- INTERVJUER
- TRADITIONER
- SKOLAN
- FÖRENINGAR OCH ORGANISATIONER
- FOLK PÅ BRUKET
- FRÅN VAGGAN TILL GRAVEN
- LIVET PÅ BRUKET
- BROTT OCH STRAFF
- TIDNINGSNOTISER
- SJUKDOMAR
- MUSIKEN
- FRITIDEN
- FÖRETAG PÅ BRUKET
- FILM MED ERIK KALLBERG SOM GUIDE
konfirmations minnen
Carl Ärfström f 1901 berättade:
"Det fanns en smalspårig järnväg till Moviken. Den drogs av oxar under min barndom.
men så tillkom ett lok som byggdes av en örebroare som hette Smedberg, han som också byggde så måycket gengasaggregat under kriget. Han byggde loket på tidigt stadium här , redan kring 1912, jag gick i skolan då och det var ett stort ögonblick när det kördes fram och vi gick för att titta på underverket. Då kom oxarna bort.
Vi fick åka med till Moviken ibland som varje konfirmation i Bjuråkers kyrkan vid pingst och kristi himmelsfärd gick vi man ur huse här och åkte järnväg ner till Moviken. Vi fick åka båt sedan som bolaget tillhandahöll med vidhängande pråm efter så alla fick plats. Så åkte vi till konfirmationsgudstjänsten i Bjuråker och på samma vis hem igen. Det var trevliga resor och oftast vackert väder på den tiden "
Dom som gick och läste ,konfirmanderna bodde i Bjuråker . jag gick själv och läste där nere och bodde hos en bonde som hette Olof persson i tjärna. jag och Sinderström bodde tillsammans i samma rum föresten , sedan gick vi därifrån till prästgården varje dag och läste , sen gick vi tillbaka igen till fots hem ända hit till Strömbacka.På vintern blev det sparkstötting.
Det var i regel en vecka i taget, vi gick hem över Söndagarna och så tillbaka igen på Måndagarna. Vi var inte rädda att gå till fots inte.
Nedan en bild som antagligen är en resa till Bjuråkers kyrka med båt och pråm som carl berättar om samt en bild på en vagn efter järnvägen som är lövad, känner ni igen någon på bilderna?
Efterlyser också ett foto på Carl Ärfström?