BÖÖR-ERIKS


OVANFÖR SER VI HUSET SOM DET SER UT 2016,
PÅ BILDEN NEDANFÖR SER VI HUSET HUR DET SÅG UT PÅ 1950-TALET 


 
 
 Ingegerd Holmqvist berättade att stommen till huset köptes av hennes far Erik Persson på
  1940-talet av Iggesunds bruk. Stommen var en loge som stått  i Vargsnåret och hört till Fasténs hus som var en av Iggesunds arrendegårdar.
 
Stommen timrades upp av Erik Persson som också tog ledigt från sitt jobb som snickare åt Iggesunds bruk ett helt år för att bygga klart huset.
 
Julen 1949 var det invigning när familjen flyttade in i huset.
 
Erik Persson föddes 1896 och kallades för ”Böör-Erik”eller ”Böör-Ecken”  för att han bott med sin familj på Born  mellan Frisbo och  Strömbacka. Innan dom flyttade till det här huset hade dom bott några år på bruket i arbetarlängorna.
Hustrun Alma f 1903 och sonen Leif –Erik 1945- bodde i huset samt fostersonen Bernt Nilsson.
Dottern Ingegerd född 1929 gift Holmqvist hade redan flyttat hemifrån när huset var färdigbyggt.
 
Erik var son till kolaren och torparen Pehr Anders Persson och Catharina Hedin i Sörgimma.
Erik var skogsarbetare i Frisbo och sen snickare i Strömbacka.
 
Alma Jonsson f 1903 var dotter till Jonas Pehrsson nybyggare i Lingås och senare kolare i Frisbo och dennes hustru Brita Jonsdotter från Sylqvarn.
 
Ingegerd Holmqvist berättar:


"Julen 1949 var det stor invigning i huset när familjen  flyttade in. Minns att Fåhreus och Hanhe kom och tittade och drack kaffe.
 
Mamma hade inte råd att köpa ett kylskåp men fick ett begagnat senare av Rättar-Nanna när hon köpte ett nytt. Man använde ju is annars som man hämtade bakom ladugården vid herrgården. Isen togs på vintern från sjön och låg i en bod full med sågspån.
 
 
Jag och mamma var ju pingstvänner och medlemmar i Ebeneserförsamlingen i strömbacka.
 
Som barn brukade jag och andra ungar åka på vagnarna ibland efter loket till och från moviken. Vi satt på virket och det gick rätt snabbt nedför.
 
Jag bodde på Born annars när jag var liten. Skolan gick jag i Frisbo då. När det inte gick att ta sig fram över sjön på vårar o höstar sov jag hos Hanséns i frisbo.
 
Gymnastiken i skolan var att man fick stå upp bredvid bänken. Tåhävning!, armarna uppåt sträck!, armarna utåt sträck!, lediga!
 
En gång när pappa skulle till bruket och tog ryggsäcken på sparken så bar inte isen en bit ut utan han gick igenom. Mamma hörde honom ropa och snabbt la hon på haspen på utsidan så jag inte skulle kunna ta mig ut och sprang ner till sjön. Med hjälp av en härsestöra lyckades hon få upp honom. Man kan undra hur lång tid det skulle tagit innan någon saknat oss om båda drunknat och jag satt inlåst i huset, det var ju så avsides.
 
Vi handlade oftast i Frisbo på affären och pappa fiskade  mycket. Jag minns aldrig att vi åt grönsaker, det var bara potatis…."

 
Erik avled 1961 på hösten och Alma sålde huset 1963 till kommunen för  30 000 kr.
 
Målningarna i trappen har Adde Bohlin gjort samtidigt som han målade stolar och bord åt Alma.

 

 

På bilden ovanför ser vi Böör-Erik Persson med sin fru Alma som här fyller 50 år samt dottern Ingegerd,gossen Leif-Erik  och  Bernt Nilsson


1964  hyrde kommunen ut huset till familjen Juhlin som bott i  övre Masbo tidigare.
Erik Juhlin f  1916 och  hustrun  Elsa f 1925 Brännåsen.
Barnen  Marianne f. 1948, Sven-Erik f. 1950, Bengt-Ove f. 1951, Eva f. 1953 samt tvillingarna inger och Evy f. 1959.
Dottern Maj Britt f. 1947 hade redan flyttat hemifrån.
Runt 1982 flyttade  Erik och  Elsa  till Färila  när barnen var vuxna.

När Juhlins bodde i huset ska det ha spökat oherrans mycket där.
Det ska visst ha varit Böör-Erik som var i farten

  


1984 köptes huset av Jan Brandt  f 1956 son till Eskil och Astrid Brandt Strömbacka där han bodde med Maud Johansson som hade sonen Andereas  och Patric Karlsson.
1989 flyttade hon och barnen.
1991  gifte sig Jan med  Barbro Larsson och dom adopterar dottern sofia f 1996.

 

PÅ BILDEN NEDANFÖR SER MAN HUR HUSET SÅG UT 1984 NÄR JAN BRANDT KÖPTE DET OCH PÅBÖRJADE EN OMFATTANDE RENOVERING BÅDE IN OCH UTVÄNDIGT. 
 


2001 köptes huset av Gert-ove Bergström och Susanne Rådlund som bor där nu med sina 2 barn Tindra f 2003 och gry f 2004, dom kom inflyttad från rättargården 2001 och Jan Brandt skiljer sig och kommer att flytta till 2 av lägenheterna i nya pensionärshemmet där flera av hans syskon har fritidsboende.