LEJDSTRÖMS
Står byggår 1874 men är enligt en intervju med Fredrik Lejdström flyttad till platsen den står på nu redan på 1810-talet från annan plats på Strömbacka och byggår svårt att veta.
Stugan ska visst vara hitflyttad till Strömbacka från Sörgimma med hjälp av hästar.
Nedan 2 bilder som stugan ser ut 2016
NEDAN SER VI BILDER PÅ STUGAN FRÅN EN INTERVJU MED FREDRIK LEJDSTRÖM SOM FINNS BEVARAD PÅ NORDISKA MUSEUMET.
EXTERIÖR SAMT EN PLANRITNING FRÅN 1930-TALET SOM VISAR RUMMENS FÖRDELNING OCH
UNGEFÄRLIGA PROPORTIONER SINSIMELLAN. NUMERA FINNS ÄVEN EN LITEN TOALETT I STUGAN I KAMMAREN LÄNGST UPP TILL VÄNSTER.
1897 FLYTTADE FREDRIK LEJDSTRÖM TILL STUGAN SOM BESTOD AV 3 RUM OCH FÖRSTUGA. DET VAR OVANLIGT MED 3-RUMMIGA BOSTÄDER FÖR BRUKSARBETARE MEN LEJDSTRÖM INTOG PÅ DEN TIDEN EN RÄTT SÅ BETYDANDE STÄLNING ÄVEN BLAND SMEDERNA.HUSET HADE FLYTTATS TILL SIN NUVARANDE PLATS CA 80 ÅR TIDIGARE OCH REPARERATS OCH FÖRÄNDRATS SÅ MYCKET ATT MAN EJ KUNDE VINNA KLARHET OM DESS TIDIGARE UTSEENDE.
BÅDE PERSSONS OCH LEJDSTRÖMS HADE FEJS TILLSAMMANS MED WEDINS PÅ ANDRA SIDAN VÄGEN.DEN TIDIGARE LADUGÅRDEN "GAMMELFEJSET" BLEV SENARE WEDINS GARAGE.
EN LÅNG OCH INTRESSANT INTERVJU MED MÄSTERSMEDEN FRERIK LEJDSTRÖM
KAN DU LÄSA HÄR
Lejdströms var en smedsläkt som kom till strömbacka runt 1830 från Harmånger.
Pappan till Fredrik Lejdström hette Anders gustaf Lejdström 1800-1883 hade bott i en stuga vid vattentäkten. Där stod senare bara en lada kallad Horn-ladan.
Smeden Fredrik Lejdström 1842-1938
Var gift med kajsa ( catharina) Järnkrok 1845-1927
Dom bodde i stugan och fick 13 barn men flera dog som små och ett par av dem föddes med klumpfötter.
Fredrik började som smed vid 11 års ålder och jobbade som mästersmed i 40 år.
1897 gjorde han och sonen Salomom en resa till en Stockholms utställning tillsammans med fler från bruket och resan var antagligen anordnad av bruksledningen.
Fredrik brukade gå några gånger om året till dottern Johanna som bodde i Delsbo för att hälsa på.när han var över 90 år missade han bussen vid Dellenbaden och gick till Kyrkbyn för att ta nästa buss. Fredrik Älskade att fiska och barnbarnet Birgit var ofta med Ibland var dom ute flera dagar i rad. Birgit mindes speciellt ett tillfälle då dom var ute och fiskade och det blev ett gräsligt åskoväder. Birgit var livrädd för åska och roligare blev det inte att vara 10 år o ute på sjön med 89-åriga farfar.Enda gången hon minns att han blev arg var då där ute på sjön.
Väl iland gick dom dyblöta genom bruket tills dom mötte Rann-Karl. Han berättade att Kallberg hade dött på "Mangeln". Så fiske turen med gubben Lejdström i åskovädret var 16 Juni 1931.
När Fredrik fyllde 90 år sa ham "Ja tar e tia tell" men han lyckades inte utan dog 96 år gammal 1938.
Fredrik och Kajsas barn:
Augusta 1867-1931 gift Norin i Strömbacka, blev änka redan 1898 och hankade sig fram med städning mm för att försörja sig och sonen Einar f 1896.
Hon flyttade 1927 hem till pappa Fredrik när Kajsa avlidit. bodde där i 4 år sen
avled hon i cancer.
Johanna 1870-1953 fick sonen Oskar 1895-1923 och 1910 föddes dottern Ebba. johanna bodde hos föräldrarna till 1926 då hon blev hushållerska hos Olov persson Nyberg , Olle i Nordanäng ( även kallad landshövdingen iDelsbo)Dit följde även dottern Ebba.
Oskar blev sjuk tidigt, fick tuberkulos och var sina sista 2 år på sjukhuset i Hudiksvall. Trots att han dog så ung så hann han med mycket på bruket, Var väldigt aktiv i IOGT-logen bla.
Var lite av en charmör
Anna 1872-1957 gift med smeden John Wixner 1867-1947 bosatt i den vänstra lägenheten iBösens Strömback och senare i " storbyggningen " i hagen.
En dotter som avled endast 1 år gammal 1895 samt sonen Bertil f 1904.
Anna bodde sina sista år hos sonen Bertil i Iggesund.
Olle 1875-1961 föddes med klumpfötter och kunde knappt gå.Jobbade bla på sågen med något lättare arbete men större delen av livet var han stalldräng på bruksstallet.
Han brukade krypa när han la ut strö åt hästarna mm pga sitt handikapp. gifte sig med Maria katarina Åkerlund som inte var mentalt frisk. Hon hade sonen Artur sedan tidigare och gemensamt fick dom sonen Folke. Olle var väldigt glad och skämtsam person trots sina klumfötter och berättade gärna historier och var lite småfräck.
En frisk fläkt med nära till skratt.
Salomon 1877-1954 kallades för salmon och gift med Emma Palm och dom fick
dottern Svea. Dom bodde i den högra lägenheten i Bösens Strömbacka.
Salomon och Emma var aktiva i Ebeneserförsamlingen med bla svåger och svägerska syster Hulda och Ernst Andersson. Salomon hade ett lite större jordbruk än övriga på bruket. 4 kor och 1 häst. hade sin sädeskätte på andra våningen i stora magasinet.Det var flera som varje dag kom till Emma för att köpa mjölk.
Salomon var liksom sin bror Olle en glad person som gärna sjöng och spelade på orgel eller sin okarina. Jobbade liksom sin svåger John Wixner som smed.
När hammarn brann 1937 sprang Svea och Vivi ner till Bösens för att väcka honom. Salomon hade haft nattskift och sov lugnt. Dom knackade på fönstret och gubben drog upp rullgardinen. "hammarn brinner" hojtade dom. Salomon svarade "Lätt na brinna" å så drog han ner rullgardinen igen. Något år efter att Emma avlidit flyttade han till posthuset.
1954 cyklade han genom bruket och utanför där bror Knut bodde körde han i diket och avled i hjärtinfarkt.
Knut 1887-1967 jobbade på sågen och mest i jordbruket. Han blir den som 1931 flyttar hem till stugan igen efter att systern Augusta avlidit och bor där med hustrun
Edla Järnkrok f 1889 och dom fick två barn: Birgit 1921 och Rolf 1924
Tekla 1891- 1967 Jobbade som piga innan hon flyttade till Falun och tog plats hos familjen Bomm. Sen herrn i huset avlidit flyttade fru Bomm till Stockholm och Teklade följde med. Där kom hon att arbeta i många år. Senare städade hon hos folk och på olika kontor. bodde många år på Hammarbyhöjden. Tekla kom hem ibland till Strömbacka på somrarna. Brorsdottern Svea skulle ha en ny potta och Tekla följde med till affären.
Där inne förklarade Tekla att det skulle gå 7 pink i pottan. Svea skämdes som bara den !
På bilden nedanför ser ni mästersmeden Fredrik Lejdström 1842-1938
med hustrun Kajsa f Järnkrok 1845-1927 tillsammans med dottern Tekla.
OCH NEDAN SNIDADE GUBBAR AV KALLE BOHLIN SOM FÖRESTÄLLER FREDRIK LEJDSTRÖM OCH PER LARSA I MOVIKEN.
Till vänster John Wixner med makan Anna f Lejdström
Till höger Salomon Lejdström med makan makan Emma f Palm och dottern dottern Svea
Dottern Augusta
1867-1931 gift Norin i Strömbacka, tidigt änka och
Hon flyttade 1927 hem till pappa Fredrik när Kajsa avlidit. bodde där i 4 år sen
avled hon i cancer.
PÅ BILDEN OVANFÖR SER VI NÄR DET ÄR SKURDAG PÅ KAPELLET LÄNGST TILL VÄNSTER STÅR AUGUSTA LEJDSTRÖM F 1867 OCH LÄNGST TILL HÖGER TEKLA LEJDSTRÖM F 1891 DÖTTRAR TILL FREDRIK LEJDSTRÖM OCH CATHARINA JÄRNKROK.
OVAN DOTTERN JOHANNA LEJDSTRÖM SOM JOBBADE SOM HUSHÅLLERSKA I NORDANÄNG DELSBO ÅT OLLE NYBERG.
JOHANNA FICK 2 BARN OSKAR OCH EBBA. OSKAR DOG PÅ HUDIKSVALLS SJUKHUS 1923 I TBC
PÅ BILDEN NEDAN SONEN OLLE MED KLUMPFÖTTERNA OCH HANS MARIA
Knut Lejdström gifte sig med Edla Järnkrok f 1889 och
arbetade som jordbruksarbetare.
Dom fick två barn: Birgit 1921 och Rolf 1924
Edla matilda dog 1974 och Knut gick bort 1979.
Birgit flyttade till Stockholm men efter föräldrarnas död använde hon stugan som fritidsboende och var där hela sommrarna. Hon var mycket lomhörd på slutet och därför väldigt högljudd när hon pratade och pratade gjorde hon gärna och i ett rasande tempo.
Birgit går bort och stugan säljs till Anna-karin Arvidsson från Hudiksvall och
används nu som fritids boende.
NEDAN FOTON PÅ EDLA JÄRNKROK F 1889 DOTTER TILL SMEDEN A.O JÄRNKROK STRÖMBACKA OCH KNUT LEJDSTRÖM FÖDD 1887 , DOM GIFTE SIG 1916 .
LÄNGRE NER EN BILD PÅ DEM TILLSAMMANS SAMT ETT MED BARNEN BIRGIT F 1921 OCH SONEN ROLF 1924
Knut och Tekla matilda Lejdströms 2 barn Rolf och Birgit
BIRGIT LEJDSTRÖM FLYTTADE TILL STOCKHOLM MEN ANVÄNDE STUGAN SOM FRITIDSBOENDE ÄNDA FRAM TILL SIN DÖD DÅ HENNES 2 SÖNER SÄLJER DEN TILL ANNA-KARIN ARVIDSSON FRÅN HUDIKSVALL OCH ANVÄNDS ÄVEN AV HENNE SOM FRITIDSHUS.
Knut Lejdström ptata lika snabbt som en kulspruta och han
hade alltid väldigt,väldigt bråttom.
En gång kom han till doktorn o hade på sig frugans vita blus.
En annan gång följde han med Herman Brandt som körde lastbilen åt bolaget ,
denna gång till iggesund o kolhuset.
Knut bråttom som vanligt ur bilen och in i kolhuset och försvann!
När Herman kom fram var det bara huvudet och 2 händer som stack fram på Knut
-"hä va höl i gölve hänne gösse"!! Sa Knut kolsvart av sot när han fått hjälp.
Tur det var kol annars hade han nog slagit ihjäl sig.
Herman Brandt körde åt bolaget till stan en gång och Rolf Lejdström var med och på en affär köpte han en trådrulle som han kastade ut efter bilen på vägen hem.
-va gör du? frågade Herman
-jag vill bara kolla hur långt 100 yards är! svarade Rolf
Stod 100 yard på rullen.
1954 cyklade Salomon Lejdström från Bösens en gång för att hälsa på sin bror i Lejdströms stuga, han fick slag som det hette och cyklade rätt ner i diket före Wedins .
Han blev inburen i Lejdströms stuga men han var redan död.