SLAKTEN

På västernorrlands museums hemsida finns en skildring från början av 1900 talet hur slakten gick till förr och man får ha i betänkande att en del ordval från den skildringen kan uppfattas stötande idag.Antar att slakten gick till på ungefär eller lika sätt här på Strömbacka.

"Förr i tiden drevs det ett förfärligt djurplågeri vid slakten. Det var endast hästarna, som man genom slag bedövade, innan man tog av dem blodet. Nötkreatur slog man omkull på en släde och band fast dem grundligt, varpå man skar upp dem i halsen, så att de fick förblöda. Får och getter fick en hålla, medan en annan skar ihjäl dem. Med grisarna var det en särskild historia. För att hindra dem från att bitas och skrika, satte man på dem ett s.k. "trynträ". Det var en stark ring av rep, som träddes över trynet. Ringen var så stort, att man sedan kunde träda en käpp inom ringen. Med denna käpp vred man åt ringen hårt. Trynet satt som i ett skruvstäd. Detta gjordes i kätten. Sedan satte man rep om trynet och drog ut djuret med våld och lade det på en släde för att skära ihjäl det. Det var tumult, som var alldeles förfärligt."

En bild på hemslakt från http://www.rolandagius.se/251846033
Fanns ett slakteri på Strömbacka men en del djur slaktades även hemma på gården

Gertrud Rann f Arvidsson 1898 och bosatt på Strömbacka berättade:

"När vi slaktade kalvar behöll vi en del o sålde en del.
Vid slakt kunde man ge smakbit  fläskkorv  eler lungkorv till släkten o dom närmsta.
Grisfjälstren tog jag om hand.
Under krisåren var det mycket grisar här ,då lärde o hjälpte jag folk att ta reda på fjälstren.
Tjocktarmarna skrapades o rengjordes till hackkorv o grynkorv o  pölsmaten.
Det gjordes 150 korvar åt gången vid slakt. vi var vana hemmifrån Västra Ny att ta tillvara på allt,få det att gå ihop o tänka sig för för.
Första tiden när vi var nygifta var en löning 35-40 kr var 14:e dag odet skulle läggas undan till skatten oxå."

 

ANDEREAS SINDERSTRÖM F 1866 BERÄTTADE I EN INTERVJU OM SLAKTEN

Varje höst slaktade vi och vanligen köptes slaktdjuret. 25-30 kronor fick man ge för en 1-års kviga. Vi slaktade alltid själva. Köttet saltades och  torkades till vintern. Köttsoppa var vanlig söndagsmat. Man gjorde även många slags korvar, grynkorvar och blodkorvar som man skulle äta på juldagsmorgon , uppstekt med bröd.