TVÄTTEN
HAR LÅNAT TEXT OCH BILD FRÅN WWW.JARNRIKET.COM OM HUR DET VAR FÖRR PÅ ETT BRUK SOM STRÖMBACKA
Man skulle kunna tro att bruket var ett lortigt ställe. Svart kol och järn, rök och damm av farliga slag. Maten var det inte så mycket bevänt med och husen kunde vara dragiga. Kläderna blev fort smutsiga under det hårda arbetet som hela familjen var tvungen att utföra.
Men bruket hade en sträng arbetsorganisation och vad man än behövde så fanns det inom brukets trygga område. Här fanns tvättstuga, rena utedass och det nödvändiga slaskskjulet.
Den nödvändiga tvätten
Det var främst kvinnorna som skötte hushållsarbetet. Det var också de som fick utföra många tunga arbeten. Ett av dessa tunga sysslor var den nödvändiga tvätten.
Tvätten försiggick i tvättstugan som låg vid ett vattendrag. Det var tungt att dra kläderna på hushållets enda transportredskap, skottkärran. I tvättstugan fanns en stor vedeldad kittel som kläderna kokades i. Tvätten lades i blöt i rengöringsmedel. Man använde egentillverkad såpa eller asklut. Dagen därpå byttes vattnet och tvätten kokades i nytt såpvatten. Så skulle den skrubbas och sköljas. Det var ett hårt arbete att skrubba och skura tvätten. Så skulle tvätten sköljas från bryggan direkt i sjön, både vinter och sommar.
Tvätten hängdes alltid upp utomhus och på vintern kunde det hända att den frös. När den var torr skulle den strykas och örngottsbanden, krusades, veckades med ett knivblad. Husmoderns stolthet var det välstädade linneskåpet.
Mannens kläder skulle vara hela och rena. Det sägs att smedshustrurna tävlade om vem som hade den renaste maken, även om de vita kläderna snabbt blev smutsiga och männen ibland inte tvättade sig på två veckor.
Bilden ovanför till höger : Tvättbyk. Det var ett tungt arbete att tvätta. Kvinnan på bilden till höger skrubbar sin tvätt mot ett tvättbräde i sitt tvättkar. Sedan skulle tvätten sköljas flera gånger innan den hängdes upp utomhus.
På Strömbacka har det funnits ett flertal tvättstugor förr tillbaka