VIKTORS


 
Huset byggdes 1937 av snickaren Viktor Bergsman f 1912 och hans fru Svea Persson.
Sveas föräldrar bor i en liten stuga på samma tomt, Perssons stuga.
 
Runt 1942 byggdes övervåningen med två sovrum och hall.
1957 sattes eternitplattorna på utvändigt, huset var ursprungligen brädklätt och rödmålat.
 
Där huset byggdes stod även tidigare en liten stuga som antingen revs eller flyttades.
 
Svea och Viktor  får  döttrarna Maj-britt 1935, Siw 1940 och Mona 1942.
 
Viktor och Svea flyttade till Delsbo när dom blev äldre och huset samt Perssons stuga såldes
 till Stig-Lennart o Inger Matsson 1988.
 
2005 köptes husen av Jesper o Jenny Persson.
 
Nuvarande ägaren är Peter Jonsson född 1969 från Delsbo.
 

 


 


Viktors hus 2016
Till höger skymtar
Perssons stuga 
som hör till samma gårdsplan och ägare


PÅ BILDEN NEDANFÖR SER MAN MAJ-BRITT BERGSMAN F 1935 VID GAVELN AV SIN MORMOR OCH MORFARS STUGA OCH DÄR SKYMTAR DET HÄR HUSET SOM DÅ ÄR ALLDELES NYBYGGT OCH DÅ HAR ENDAST EN VÅNING.
PÅ DEN ANDRA BILDEN MAJ-BRITT MED SIN CYKEL SOM HON FÅTT AV SIN MORMOR OCH MORFAR


 

BILD PÅ MAJ-BRITT MED SINA SMÅ SYSTRAR SIV OCH MONA SAMT  BiLDER PÅ VIKTOR OCH SVEA BERGSMAN MED DOTTERN MAJ-BRITT  OCH ETT FOTO AV VIKTOR MED SIN MOTOR CYKEL UTANFÖR HUSET.

 


Majbritt Bergsman f 1935 berättar:
 
"Pappa byggde hus vid mormor och morfars stuga, ett vitt eternit hus. Från början var det mindre och när jag började i skolan byggdes övervåningen. 1957 renoverade han och spikade på eternit plattor. Dom röda träplankorna finns nog kvar under eterniten. Där han byggde huset stod det en liten stuga tidigare. Pappa  var snickare på bruket och  kom från en stor familj, Bergsmans. Dom var 14 syskon. Mamma var ensambarn.
 
Vi var tre systrar : jag, Siv och Mona.
 
Jag brukade vara mycket hos mormor och morfar. Mormor hette Hübinette som ogift och dom bodde i Hübbens som vi kallade huset. När Bergsmans flyttade på bruket fick mormors familj smeden Hübenett  flytta för Bergsmans behöva ett stort hus med alla barn. Mormors familj var inte glad över beslutet och gillade inte Bergsmans för 5 öre. Mormor gifte sig sen med Jonke  och dom fick bara ett barn, Svea och hon gifte sig ju senare med en av Bergsmans pojkar, min pappa Viktor.
Det var nog jobbigt för dom.
 
Min morfar Jonke  eller Jonas Persson  var bror med Lill-Pelle som vi kallade honom.
Jonke jobbade i stallet på jordbruket och Lill-Pelle körde loket.
 
Mormor hade en bror som emigrerade till Amerika. Han kom tillbaka sjuk och dog sen.
 
Bergsmans var väldigt musikaliska. En farbror till mig John Erik blev rikspelman och var med och bildade Hälsinglands spelmansförbund med bla  Tore Herdelin dä.
Faster Gertrud var organist i pingstförsamlingen på bruket och pappa var med i åtminstone två orkestrar. En av dom var Kultis kvartetten, dom spelade bla på midsommardanserna.
Ja ,alla Bergsmans spelade mer eller mindre.
 
Farfar Per  byggde egna fioler och var nog den första som hade bandsåg hemma.
Han byggde även på ett evighetshjul. Det höll han på med tills han dog. Det var ritningar och kulor och en massa saker. Han satt vid skrivbordet med det där.
 
Mina föräldrar var rätt stränga. Det var väll vanligt på den tiden. Jag brukade leverera tidningar på bruket dom år jag var 9-12. Det var Walter Andersson som höll idet där och jag levererade och han betalade lön till mig. 6 dagar i veckan mån-lör kom tidningarna med bussen kl 18 och jag gick runt varje kväll till alla som prenumererade på bruket och i Masbo.
Först var det Hälsinglands folkblad och då fick jag 7 kronor och 50 öre i månaden. Sen blev det Hudiksvalls nyheter då ökade förtjänsten till 10 kronor i månaden. Pengarna jag tjänade fick jag lägga i en tekanna i skänken hemma. Till jul, midsommar, avslutningar och så använde mamma pengarna till nya klänningar åt oss systrar. Jag fick inte behålla nåt själv. Jag minns en gång då jag sålt nån tidning som var över och tog pengarna och köpte en chokladkaka på affären då fick jag smisk av pappa när han upptäckte det.

Det var spännande när korna gick ner sig i diket bakom wedins så alla fick springa dit och försöka få in plankor under magen på dom för att lyckas rädda dom.
Det var spännande med flottningen också för då kom pet pojkar från Frisbo.
 
Roligast på bruket var midsommarfesterna som  varade i 3 dagar. Det började på midsommarafton då vi plockade blommor och lövade majstången. Majstången på den tiden var enorm och stod utanför herrgården. Vi dansade kring den och avslutade med långdans ända ner på logen. Logen låg då på vägen mot Gimma mot Masbosjön till. Det var en stor loge och jag minns fortfarande hur golvet gungade när vi dansade där. Det var lite olika som spelade dom där 3 dagarna med logdans bla Bruno Frank från Ängebo och Gaffelbykvartetten som pappa spelade i.
Det var mycket folk och mycket roligt. Roligast var sommaren jag var 15 år då fick jag vara med hur länge jag ville annars om åren måsta jag gå hem senast 10 på kvällen.
Annan dag midsommar det året for jag till Gävle för att lära mig stå på egna barn. Pappa var rädd att jag skulle komma hem med barn och det gjorde jag också 2 år senare när jag jobbade i ljusdal. Jag träffade en kille där och vi gifte oss och nu har vi 4 barn och 8 barnbarn."